Kurczak słodko-kwaśny
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
15 minut
15 minut
Składniki
Marynata
Dodatkowo:
Etapy przygotowania
- Na suchej patelni podprażyć orzechy na lekko złoty kolor.
- Mięso pokroić w paseczki, wrzucić na chwilę do marynaty.
- W tym czasie pokroić marchewkę w słupki, cebulę, paprykę i ananasa na mniejsze cząstki.
- Na 1 łyżce rozgrzanego oleju podsmażyć mięso przez ok 4 minuty, wyjąć.
- Na patelnię wrzucić marchewkę, podsmażyć przez ok 3 minuty,
dodać cebulę, przesmażyć, dodać mięso oraz resztę marynaty i dusić przez ok 5 minut. - Wrzucić papryczkę i kawałki ananasa. Zalać wodą z mąką ziemniaczaną,
dodać posiekaną dymkę i orzechy, przemieszać, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. - Podawać z ryżem lub makaronem.
Zamiast piersi z kurczaka można użyć udek lub wieprzowiny, należy wtedy wydłużyć czas smażenia mięsa.
Dodano 1 komentarz.
Komentarze
Dodaj komentarz