Faszerowana papryka

Faszerowana papryka
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
Średnia: 5 (2 głosów)
15 minut
15 minut
30 minut

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Mięso doprawić solą, pieprzem, dodać cebulę posiekaną w drobną kostkę,
    szczyptę tymianku i oregano. Wyrobić, odstawić do lodówki na 15 minut.
  2. Papryki wydrążyć (nie przekrawając ich) i umyć.
    Pokroić resztę cebuli w krążki, obrać czosnek.
  3. Do garnka wlać 1 łyżkę oleju i na zimny olej wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli
    i poddusić pod przykryciem 5 minut, aż zmięknie.
  4. Wydrążone papryki nadziać mięsem i układać w garnku wydrążoną stroną do góry,
    tak by ściśle do siebie przylegały i się nie przewracały.
    Wrzucić kilka obranych ząbków czosnku - w zależności od upodobań.
  5. Zalać pomidorami z puszki, dodać tymianek i oregano, suszoną bazylię.
    Podlać 1 szklanką bulionu lub wody i przykryć.
  6. Dusić około 30 minut, sprawdzając ilość płynu.
    Pod koniec gotowania dodać posiekane liście bazylii.

    Podawać z sosem, który powstał podczas duszenia, nie ma potrzeby zaprawiania go mąką, ale jeśli ktoś lubi...
    Doskonale smakują również na zimno. Smacznego!
Nie dodano jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz