Faszerowana papryka
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
15 minut
15 minut
30 minut
Składniki
Etapy przygotowania
- Mięso doprawić solą, pieprzem, dodać cebulę posiekaną w drobną kostkę,
szczyptę tymianku i oregano. Wyrobić, odstawić do lodówki na 15 minut. - Papryki wydrążyć (nie przekrawając ich) i umyć.
Pokroić resztę cebuli w krążki, obrać czosnek. - Do garnka wlać 1 łyżkę oleju i na zimny olej wrzucić cebulę, dodać szczyptę soli
i poddusić pod przykryciem 5 minut, aż zmięknie. - Wydrążone papryki nadziać mięsem i układać w garnku wydrążoną stroną do góry,
tak by ściśle do siebie przylegały i się nie przewracały.
Wrzucić kilka obranych ząbków czosnku - w zależności od upodobań. - Zalać pomidorami z puszki, dodać tymianek i oregano, suszoną bazylię.
Podlać 1 szklanką bulionu lub wody i przykryć. - Dusić około 30 minut, sprawdzając ilość płynu.
Pod koniec gotowania dodać posiekane liście bazylii.
Podawać z sosem, który powstał podczas duszenia, nie ma potrzeby zaprawiania go mąką, ale jeśli ktoś lubi...
Doskonale smakują również na zimno. Smacznego!
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz