Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
Średnia: 3 (20 głosów)
30 minut
ok. 1 godziny
ok. 20 minut

Składniki

Kruszonka:

Etapy przygotowania

  1. Do szklanki wlać zimne mleko, uzupełnić gorącą wodą, wsypać drożdże, cukier i wymieszać.
  2. Do miski wsypać mąkę, dodać mieszankę z mlekiem, szczyptę soli i rozpuszczone masło.
  3. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut.
  4. Ciasto podzielić na 3 równe części, z każdej zrobić wałek. Połączyć końce, zapleść warkocz.
  5. Blachę posypać mąkę, ułożyć ciasto, przykryć i ostawić do wyrośnięcia na ok 40 minut ( zależy od warunków).
  6. Przed włożeniem do pieca posmarować rozmąconym jajkiem, można posypać makiem lub kruszonką (składniki dokładnie wymieszać).
  7. Piec ok 20 minut w 200 stopniach.

Potrzebne składniki przygotuj wcześniej by miały temperaturę pokojową.

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Sprawdź także

Dodaj komentarz