Chałka drożdżowa
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
30 minut
ok. 1 godziny
ok. 20 minut
Składniki
Kruszonka:
Etapy przygotowania
- Do szklanki wlać zimne mleko, uzupełnić gorącą wodą, wsypać drożdże, cukier i wymieszać.
- Do miski wsypać mąkę, dodać mieszankę z mlekiem, szczyptę soli i rozpuszczone masło.
- Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut.
- Ciasto podzielić na 3 równe części, z każdej zrobić wałek. Połączyć końce, zapleść warkocz.
- Blachę posypać mąkę, ułożyć ciasto, przykryć i ostawić do wyrośnięcia na ok 40 minut ( zależy od warunków).
- Przed włożeniem do pieca posmarować rozmąconym jajkiem, można posypać makiem lub kruszonką (składniki dokładnie wymieszać).
- Piec ok 20 minut w 200 stopniach.
Potrzebne składniki przygotuj wcześniej by miały temperaturę pokojową.
Nie dodano jeszcze komentarzy.
Dodaj komentarz