Róże karnawałowe

albo zwykłe faworki
Róże karnawałowe
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
20 minut
20 minut
Róże karnawałowe to po prostu faworki, tyle, że trochę bardziej skomplikowane pod względem kształtu. Uformowanie róży wymaga więcej pracy i wprawy. A dzięki nadzieniu z konfitury otrzymują bardziej dostojny smak.

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Z podanych składników zagnieść i wyrobić ciasto. Mocno zbić je wałkiem do ciasta.
  2. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka o 3 różnych średnicach.
  3. Kółka położyć po 3 różnej wielkości - jedno na drugim, środek przygnieść mocno palcem, żeby się skleiły. Naciąć delikatnie brzegi kółek.
  4. Smażyć w głębokim tłuszczu jak faworki na lekko złoty kolor.
  5. Odsączyć z tłuszczu na papierze, posypać cukrem pudrem a na środku nałożyć konfiturę.
    Smaczne i eleganckie.

Do ciasta nie dodajemy cukru, ponieważ szybko się pali w gorącym tłuszczu.

Dodano 1 komentarz.

Komentarze

Anonim
05-08-2010
Fajny przepis do zapamiętania... ~Fafik

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.