Faworki

Faworki lub chrust lub chruściki
Faworki lub chrust lub chruściki
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
Średnia: 5 (1 głos)
10 minut
15 minut
20 minut

Czy wiesz, że ...

polska nazwa tych ciasteczeki pochodzi z języka francuskiego - faveur oznacza wąską wstążkę.

Faworki to chrupkie słodkie ciastka, które mają kształt właśnie złożonych kokardek. Przygotowuje je się w okresie karnawału - na jego zakończenie. Robione są z takiego samego ciasta, jak róże karnawałowe, smażone i posypane cukrem pudrem.

W różnych regionacha Polski mają różną nazwę - faworki, chrust, chruściki.

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Składniki ciasta połączyć i wyrobić na gładką masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 15 minut do lodówki.
  2. Podsypując mąką rozwałkować, wyciąć faworki, naciąć środek wzdłuż i zawinąć.
  3. Smażyć na oleju w temperaturze 160 stopni na lekko złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.
  4. Podawać posypane cukrem pudrem.

Do ciasta nie dodajemy cukru ponieważ zbyt szybko się pali w czasie smażenia.

Nie dodano jeszcze komentarzy.

Dodaj komentarz