Faworki

Faworki lub chrust lub chruściki
Brak komentarzy
Faworki lub chrust lub chruściki

Czy wiesz, że ...

polska nazwa tych ciasteczeki pochodzi z języka francuskiego - faveur oznacza wąską wstążkę.

Faworki to chrupkie słodkie ciastka, które mają kształt właśnie złożonych kokardek. Przygotowuje je się w okresie karnawału - na jego zakończenie. Robione są z takiego samego ciasta, jak róże karnawałowe, smażone i posypane cukrem pudrem.

W różnych regionacha Polski mają różną nazwę - faworki, chrust, chruściki.

Przygotowanie:
10 minut
Oczekiwanie:
15 minut
Smażenie:
20 minut
Trudność: 
Bardzo łatwe
Ilość porcji: 
4

Składniki

1,5 szkl. mąki
1 łyżka masła
1 łyżka spirytusu
2 jajka
100 ml kwaśnej śmietany
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Etapy przygotowania: 
  1. Składniki ciasta połączyć i wyrobić na gładką masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 15 minut do lodówki.
  2. Podsypując mąką rozwałkować, wyciąć faworki, naciąć środek wzdłuż i zawinąć.
  3. Smażyć na oleju w temperaturze 160 stopni na lekko złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.
  4. Podawać posypane cukrem pudrem.
Porady: 

Do ciasta nie dodajemy cukru ponieważ zbyt szybko się pali w czasie smażenia.

Rodzaj potrawy: 
Sposób przyrządzania: 
Kuchnie narodowe i regionalne: 
Ocena: 
Brak ocen
Nie dodano jeszcze komentarzy do tego wpisu. Dodaj swój komentarz

Dodaj komentarz