Żurek na zakwasie

Żurek na zakwasie
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
5 minut
4 dni
40 minut

Składniki

Zakwas:
Na zupę:

Etapy przygotowania

Zakwas: posiekać czosnek, dodać mąkę i zalać ciepłą przegotowaną wodą.
Przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na 4 dni.

Zupa:

  1. Boczek pokroić w małą kosteczkę, zrumienić na łyżce oleju. Dodać cebulę, przykryć i dusić aż cebula zupełnie zmięknie.
  2. Do garnka wrzucić pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy i przyprawy.
    Gotować ok 20 minut.
  3. Wyjąć warzywa, do wywaru dodać zrumieniony boczek z cebulą i białą kiełbasę po ok 15 minutach wlać zakwas.
  4. Gotować na małym ogniu jeszcze ok 5 minut.

Żeby ugotować biały barszcz, dodajemy do warzyw pokrojone w kostkę ziemniaki a na koniec zabielamy zupę śmietaną.

Dodano 2 komentarze.

Sprawdź także

Przyprawy

Komentarze

Ania
19-03-2014
Wypróbowałam i muszę przyznać, że przepis rewelacyjny, bo konkretny i czytelny, a w dodatku żurek wyszedł przepyszny :) Oprócz żurku zawsze miałam problem z paschą, ale siostra poleciła mi sprawdzony przepis, więc święta w tym roku powinny się udać bezstresowo :)
Ania
19-03-2014
Muszę przyznać, że przepis rewelacyjny, bo konkretny i czytelny, a sam żurek przepyszny :) Oprócz żurku, zawsze przejmuję się paschą, ale może dzięki temu, że siostra poleciła mi sprawdzony przepis uda się bezstresowo spędzić tegoroczne święta ;)

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.