Zupa cebulowa z serem lub ciastem francuskim

Zupa cebulowa czyli soupe à l'oignon
Zupa cebulowa
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
Kuchnie narodowe i regionalne
You must have Javascript enabled to use this form.
15 minut
20 minut
5 minut
Zupa cebulowa wywodzi się z kuchni francuskiej. Pasuje do każdego menu i wygląda bajecznie na każdym stole.

Składniki

Etapy przygotowania

  1. Cebulę pokroić w piórka, lekko posolić, zrumienić na maśle, doprawić pieprzem, posypać mąką, przemieszać i zalać gorącym bulionem.
    Gotować 20 minut.
  2. Na dno miseczek wrzucić grzanki z chleba, dodać starty ser, zalać bulionem, wierzch znów lekko posypać serem i zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Bulion może być zarówno mięsno-warzywny jak i warzywny.

Cebula powinna być bardzo powoli podsmażana, nawet do pół godziny, na małym ogniu. Wtedy cebula powoli karmelizuje i staje się złocisto-brązowa. Dodatek koniaku, sherry lub białego wina nadaje jej niepowtarzalny smak i aromat.

Wierzch zupy cebulowej można także zakryć ciastem francuskim. Zrobić w nim małą dziurkę i zapiec na złoty kolor w piekarniku.

Dodano 6 komentarzy.

Komentarze

Loreta
21-12-2012
Bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis, wygląda bardzo smacznie!
zorba
24-12-2012
Pomysł że cebulową można robić na wigilie w naszym kraju nie przejdzie, ale dzięki za przepis
pete
19-02-2013
zupa cebulowa jest swietna nie tylko na wigilie, ale i na wszystkie inne swieta, bo jest zupelnie neutralna zupa. a przepis zdecydowanie zasluguje na sprawdzenie
Krzysztof
04-04-2013
Co to jest bulion?! Przecież to miało być dla początkujących.
Żaneta
23-09-2013
hahahhah o tym samym pomyślałam, strona beznadziejna, na pewno nie dla osób , która nigdy nie miały do czynienia z gotowaniem. Wchodząc na taką stronę oczekuję krok po kroku zrobienia danego dania i wyjaśnienia, każdej rzeczy choć dla kogoś może się to wydawać oczywiste, ale ja też nie mam pojęcia czym jest bulion. No nic szukam danej fajnej stronki .Pozdrawiam Żaneta :)

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.