Czekoladowa moccha

Czekoladowa moccha
Rodzaj potrawy
Sposób przyrządzania
You must have Javascript enabled to use this form.
5 minut
10 minut

Składniki

Etapy przygotowania

1. Czekoladę pokroić na drobne kawałeczki wielkości pestek słonecznika. Wsypać ją do miski i dodać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i małą szczyptę soli (tyle, co na czubku palca).

2. W rondelku podgrzewać śmietanę z cukrem (3-4 łyżeczki) oraz ekstraktem waniliowym na średnim ogniu, ciągle mieszając. Tuż przed zagotowaniem zdjąć z ognia.

3. Śmietanę wlać do miski z kawałkami czekolady i pozostawić na 1 minutę. Po minucie zacząć mieszać, powoli i cierpliwie do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

4. Przelać czekoladę do filiżanek tak, aby nie powstały bąbelki powietrza. Odstawić do lodówki na 3-4 godziny.

5. Czekoladową mocchę można podawać w takiej postaci, można posypać ją wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi albo bitą śmietaną.

Nawet po 5 godzinach w lodówce nasza moccha ma konsystencję gęstego kremu. Poniżej film na dowód.

Komentarze

Barbra
04-08-2012
Świetny przepis, wypróbowałam. Ale ten posmak kawy nie bardzo mi pasuje, więc dodałam zamiasta kawy trochę ekstraktu pomarańczowego - PYCHA. Polecam!

Dodaj komentarz

You must have Javascript enabled to use this form.